През последното десетилетие детското затлъстяване се превръща в изключително значим и социален проблем. Все по-често в детска възраст се диагностицират заболявания, като например: захарен диабет, ендокринни проблеми, повишено кръвно налягане, проблеми със ставите, ранни маркери на сърдечно-съдови заболявания и др.

Кои са основните причини за наднормено тегло и трайното затлъстяване
при децата?

#1 Прехранване

Системното прехранване още в най-ранна детска възраст води до появата на наднормено тегло. Обикновено това радва родителите, защото те го считат за израз на „добро здраве”. На практика обаче това е една изключително грешна представа.

#2 Прекомерна употреба на някои видове храни, като захар, сол,

мазнини и др.

Прекомерната употреба на захар предизвиква увеличаване нивата на глюкозата в кръвта и усиленото отделяне на хормона инсулин. Мазнините доставят много енергия, което води до засищане на детето. В резултат то започва да отказва зеленчукови, зърнени и други храни, които са изключително важни за детски организъм, тъй като му доставят повече витамини, минерали и полезни вещества.

#3 Липса на достатъчно движение

В резултат на ограничителните мерки на държавата поради разпространението на COVID-19 и затварянето на спортните клубове децата и подрастващите прекарват все по-голяма част от свободното си време пред компютъра, таблет, мобилни телефони. Липсват игрите на открито, разходките, редовните физически упражнения. По този начин тенденциите на заседналия живот упорито се противопоставят срещу физическото натоварване на децата

Как да се преборим с последиците от детското затлъстяване?

За нормален растеж и развитие на децата те трябва да се движат, играят и спортуват поне 40 минути на ден. Това ги предпазва от наднормено тегло и затлъстяване, изкривявания на гръбначния стълб и други проблеми, свързани с бързия растеж.

Проучванията показват, че редовното извършване на физически активности подобрява паметта и представянето на децата в сфери като хуманитарни науки, математика и др., тъй като физическата активност дава енергия на мозъка за процесите, свързани с думи и числа.

Нашият сертифициран треньор Лили Димитрова препоръчва при извършването на упражненията да се натоварват отделни мускулни групи, които да бъдат съобразени с физическото състояние и възрастта на децата.

Имаш ли нужда от още съвети как да се справиш със затлъстяването и трайното наднормено тегло при децата?

Искаш ли твоето дете да има здравословно телесно тегло?

Искаш ли то да развива качества като дисциплина, постоянство, издръжливост и по-добра концентрация?

Ако отговорът на поне един от трите въпроса е ДА, заповядайте заедно в нашата СПОРТНА АКАДЕМИЯ ЗА ДЕЦА 5+ И МАМИ, в която ще спортуваме и ще се забавляваме от уюта на твоя дом.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *